Är du medveten om matfusket?

juli 25, 2008 09:09 by Gaston

När du äter, vet du det är du egentligen stoppar i dig? Är du t.ex. medveten om att vissa grillkorvar innehåller mer vatten än kött? Eller som Karin Johansson på Folkbladet skriver, att Blå bands kantarellsoppa innehåller så lite som 0,5 procent kantareller eller att Keldas fisk- och skaldjurssoppa, fabolous fish, endast innehåller 0,4 procent fisk och skaldjur?

Jag köpte nyligen boken Den hemlige kocken av Mats-Eric Nilsson, och det tog inte många sidors läsning innan jag började fundera på vad det är jag egentligen stoppar i mig. Vilka är alla de tillsatser man hittar i dagens mat? Varför innehåller våra livsmedel så lite faktiska råvaror? Varför har var och varannan sak man köper smakförstärkaren natriumglutamat (E621) i sig?

Natriumglutamat är en smakförstärkande tillsats i livsmedel och används i livsmedelsindustrin i bland annat chips, buljong och kryddan Aromat. Höga halter av ämnet kan förekomma särskilt i östasiatisk mat. I sig självt är natriumglutamat ett nästan smaklöst salt av glutaminsyra. Smaken anses vara en femte grundsmak (utöver sött, surt, salt och beskt) och kallas efter sitt japanska namn för umami, och det framställs ur råvaror som sockerrör, ris, vete och majs.

Boken omnämns även i en artikel i SvD från igår där man kan läsa att Bror Jakobs skinka nu inte längre innehåller glutamat men hur ämnet återfinns i innehållsförteckningen på förpackningen i annonsen.

För alla som är det minsta intresserade av vad de äter kan jag rekommendera Den hemlige kocken.


Be the first to rate this post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tags: matfusk, tillsatser
Categories: allmänt | tips
Actions: E-mail | Permalink | Comments (0) | Comment RSSRSS comment feed

Related posts

Comments

Add comment


 

[b][/b] - [i][/i] - [u][/u]- [quote][/quote]



Live preview

oktober 22. 2017 21:02